"It is not art if it is not shared" Christa Meola

21 oktober 2011

Trenger råd

Hei alle! Dett bildet strever jeg litt med, tanken er å få fra doggdråpene langs kanten, men jeg synes ikke de blir tydelige nok. Bildet er bare behandlet i Lightroom, så det kan nok være mer kan gjøres i PS. Noen som har noen tips?

Hilsen Linn

Rødkløver

3 kommentarer:

  1. Se om jag förstår eftersom jag inte är säker: är det så att du vill ha mer skärpa på dropparna på det gröna lövet?

    Det kan vara en idé i så fall att försöka behandla bilden i photoshop.

    Så: kopiera lagret.

    På ditt nya lager:
    Använd filter>sharpen>smart sharpen. Se själv effekten med preview och ev dämpa med radius.

    Sedan hade jag maskat ctrl+i och penslat med en mjuk pensel bara över dropparna. Och till slut jämnat effekten med en kontroll på opaciteten. När du vill platta ner bilden använd layer>merge down.

    Kanske?

    SvaraRadera
  2. Takk, Flora! Det er ikke bare på løvet/bladet, men mest på selve blomsten. Men teknikken fungerer jo på samme måten likevel. Jeg prøver :)

    SvaraRadera
  3. Ett annat sätt att skärpa kan ju vara att använda lightrrom och justera detalj resp maskning så att skärpan bara hamnar där du vill ha den. Om man håller ner alt-tangenten samtidigt som man drar i detalj eller masken så ser man hur mycket som påverkas.

    Ytterligare ett sätt att få fram dropparna lite mer mot bakgrunden utan att påverka bladen kan vara att använda hitta konturer (find edges) . Slå ihop alla underliggande lager genom att använda cmd(ctrl)+alt+shift+E. Välj Filter-Stylize-find edges. Invertera bilden och använd Image-adjustment-Levels och ljusa upp de ljusa linjerna rejält. Gå till kanalerna och cmd (ctrl) -klicka på någon av den röda, gröna eller blå kanalen.Man får då en markering. Släng det sammanslagna lagret och slå ihop de underliggande lagren på nytt och använd oskarp mask med radie om ca 0,7-0,9 och en mängd på upp till 200.
    Nu ligger ju skärpningen av konturerna på ett eget lager med alla möjligheter som står till buds med mask resp opacitet.

    Sedan kan du slå ihop alla lager igen och lägga på ett högpassfilter med ganska hög radie. Välja blandningsläget soft light Overlay alt hard light om man vill öka effekten) på lagret och sedan justera opaciteten. För att få dropparna att ytterligare framträda tydligare mot bakgrunden.

    Det här är ju sätt som lägger på skärpa utan att skärpan lägger sig över bakgrunden men ända gör att bilden känns skarp på de ställen som du själv väljer.

    Brukar själv använda mig av dessa sätt bara för att inte skärpa upp t ex brus eller annat i bakgrunden och det är enklare att utföra än att skriva om.

    Hoppas det var till någon hjälp.
    Anders

    SvaraRadera