"It is not art if it is not shared" Christa Meola

1 december 2012

NOVEMBER TEMA

Så har ni tolkat vårt förslag för november. Åsa frågade er att presentera en estetisk behaglig bild enligt vad Göran Segeholm kallade för "den gröna backen" under workshopen på Fotografiska. Här följer en förklaring på vad "den gröna backen" betyder:

I fallet landskapsfotografi lyder formeln:
• Ett huvudmotiv som kan beskrivas som "fint" eller "vackert". Detta gör att betraktaren förstår varför bilden är tagen, som i "Jag förstår att Tomas ville ta en bild av det här fina huset." Det skulle också kunnat vara en vacker ek, en älg i solnedgång eller en fyr i kustbandet, precis i slutet av blå timmen.
• Detta huvudmotiv ska tydligt vara huvudblickfång i bilden, det ska ta minst 60 procent av all "titt-tid". Betraktarens ögon ska alltså återvända till huvudblickfånget gång på gång.
• När ögat rör sig enligt den modellen (huvudblickfång -> periferi -> huvudblickfång) så brukar man tala om "passiv ram", vilket också är ett krav för den här bildtypen. (I just detta avseende är uppfyller faktiskt inte Tomas bild grön backe-kriteriet fullt ut, hans vasskant ligger så nära nedre bildkanten att det kan uppfattas som en irritation. Om den här bilden skulle ha varit en hundraprocentig grön backe så skulle vasskanten legat en bra bit högre upp i bildytan).
• Stort djup i bilden – det ska vara långt mellan de motivdelar som befinner sig närmast kameran (vassen) och de som befinner sig längst bort (skogen). Detta ger en djupverkan som de flesta tycker är behaglig.

Mitt bidrag till temat var att man skulle använda färgerna som en del av kompositionen, så att det skulle bli en "gron backe" där färgerna spelar roll och förstärker känslan.

Sandra Lindström

Jakob Axelsson

Margit Larsson-Nordén

Stefan Ljungwall


Tomas Jansson

Gunnela Blomqvist

Jan Sahlen

 Anders Eriksson

Linn Bryhn Jacobsen 

Lasse Sundin

Daniel Jafari

Ingrid Hynynen

Anne-Sophie Enberg

Joan Asp

Kine Meijer

Elisabeth Säfström