"It is not art if it is not shared" Christa Meola

10 maj 2011

Adobe on tour 2011

Tjena fellas!

 igår åkte jag till Köpenhamn för att lyssna på Adobes evangelister berätta om nyheterna angående Creative Suite 5.5. Jag måste göra er besvikna och säga att det inte hände mycket när det gäller photoshop. Eller som de själv sa "nothing at all". Medan InDesign har utvecklats mycket och har blivit smidigare. Sidornas layout, möjligheten att bearbeta varje bild tillsammans med photoshop och andra strukturer har förbättrats kraftigt.

Så om ni gillar InDesign och är InDesignare inne i hjärtat, det där kommer ni gilla. Då är uppgraderingen för er.

Dreamweaver har också fått en del nya grejer, för att börja med har man tagit sig inne på html 5. Där ska jag säga, jag har utbildat mig i xhtml 4 och det var obligatoriskt att lära sig lite om html också. Det verkar inte vara oerhört mycket mer att veta, men Dreamweaver har blivit bättre, man kan skapa bilder utan bilder, dvs att in i CSS har du möjligheten att forma ut figurer som ser ut som bilder utan att använda photoshop. Smidigt, det kan jag lova. Om man ska forma om, vrida dem osv, behöver man inte greja en kvart med photoshop utan två sekunder på CSS. Man kan se resultatet av koden som layout i programmet och man faktiskt ser det som kommer att synas på olika browsers och även på mobiltelefoner och tabletter. Eventuellt kan man anpassa strukturerna till det.

Om ni arbetar med Dreamweaver för att göra hemsidor, tyckte jag att den här var programmet som utvecklats bäst. IE 9.0 verkar inte längre vara ett stort problem. I vanliga fall hatar alla IE eftersom när man gör en hemsida funkar den överallt förutom på IE. Men det verkar som om med 9.0 går det bra. En extra kod gör så att man kan anpassa sidorna i html 5 även till gamla IE.

Mycket mycket hörde man om premiere, men här kastar jag mitt vita handduk eftersom jag inte förstår en gata om programmet. Det verkade coolt, och jag gick ut med tanken "det där måste man ha" och funderade om jag skulle ta en utbildning för att lära mig filma. Inte omöjligt och ska skylla Adobe för detta för resten av livet. Det enda jag förstod igår var iaf att det existerar ett program som motsvarar Camera RAW för videon. Om utvecklingen har jag försått detta: att man kan rensa audiofiler bättre och att man kan arbeta på olika sekvenser samtidigt. Det verkade vara bland de största nyheter. Men som sagt. Premiere är inte min sak....

Mycket hörde man om hur man anpassar grafiska lösningar till ipad, phones, droider osv. Där kan jag 0% och så vägrar jag skriva ett ord om saken =) Det finns nämligen program i Creative Design för developers men det är jag inte. Då lärde man sig en del. Det coolaste olärda jag lade märke på var att han meckade med programmet och sedan startade en app om en man som ro en kanot och han kunde spela spelet hoppande från dator till tabletten till iphone. Det där var coolt. Han svängde båten till kanten av skärmen på datorn tills den försvann och dök up i tabletten. Svängde till kanten där och den försvann igen och dök upp i mobiltelefonen. Hör ni hur det låter? Jag kan inte något om saken men kanoten var cool =)

Evangelisterna vi träffade var

Terry L White, länk till hans blogg. InDesign och Photoshop.
Greg Razi, länk till hans blogg. Han var the one när det gällde Dreamweaver.
Paul Trani, länk till hans blogg. Developer och designer.
Jason Levine, länk till hans blogg. Video/audio guru.

De finns även på twitter
@terrylwhite
@garazi
@paultrani
@Beatlejase

 Så, kort sammanfattning om resan. Av en matförgiftad gudmodern som kom hem och var hel slut. Men resan var värd trots att det inte hände mycket på photoshop fronten. Jag fick en manual för 20 danska kronor, det där var inte dåligt =)